Prawdziwy cynamon pochodzi z Indii, Birmy oraz Sri Lanki. Cynamonowiec chiński (cassia), zazwyczaj dostępny w marketach i dyskontach pochodzi z Chin. Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory cynamonowca, a w kuchni wykorzystywany jest w dwóch formach – sproszkowanej oraz w zwiniętych kawałkach.
Cynamon – do jakich dań?
Cynamon świetnie sprawdzi się jako przyprawa do:
- deserów
- wypieków
- dressingów
- dań mięsnych
- owsianek
- placków
- kawy
- herbaty
- koktajli
Dzięki swojemu unikatowemu aromatowi – sprawia, że doprawione nim potrawy stają się jeszcze bardziej wyraziste.
Cynamon – jakie właściwości posiada?
Prawdziwy cynamon wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości – między innymi:
- działa przeciwzapalnie
- poprawia trawienie
- zwalcza wolne rodniki
- pozytywnie wpływa na profil lipidowy
- wspiera walkę z infekcjami
- obniża poziom cukru we krwi
Stosowanie cynamonu w kuchni poprawia więc nie tylko walory smakowe potraw, ale również stan naszego zdrowia.