Przyprawy pochodzące z Polski to między innymi przyprawy takie jak sól, majeranek, gorczyca, lubczyk, jałowiec, koper, pietruszka, kminek czy cząber ogrodowy.
Polskie przyprawy – do czego je stosujemy?
Polskie przyprawy stosowane są do doprawiania typowo polskich potraw, takich jak między innymi:
-
rosół
-
bigos
-
pierogi
-
żurek
-
kotlet schabowy
-
gołąbki
Polskie przyprawy znajdują ważne miejsce w spiżarniach wielu miłośników kulinariów - nie tylko w naszym kraju, ale również wśród Polaków, przebywających na emigracji.
Polskie przyprawy – jakie są ich zalety?
Do zalet polskich przypraw należą między innymi:
-
możliwość nadania potrawom tradycyjnego, “domowego” smaku
-
liczne właściwości prozdrowotne - różniące się od siebie w zależności od wyboru konkretnego produktu
-
podniesienie wartości odżywczej dania
Polskie przyprawy znajdują się dziś w wielu polskich domach - podnosząc walory wielu dań - nie tylko typowo tradycyjnych!