
Jakie przyprawy do barszczu?
Do barszczu najczęściej dodaje się przyprawy takie jak sól i pieprz, kminek, liść laurowy oraz - dla złagodzenia jego intensywnego aromatu - cukier!
Do barszczu najczęściej dodaje się przyprawy takie jak sól i pieprz, kminek, liść laurowy oraz - dla złagodzenia jego intensywnego aromatu - cukier!
Podstawą dobrze doprawionego barszczu nie może być nic innego jak duet w postaci soli i pieprzu czarnego. To właśnie nim tradycyjny, domowy barszcz czerwony zawdzięcza swój intensywny, charakterystyczny aromat - uwielbiany przez wielu z nas! Pieprz czarny nie tylko z powodzeniem podkreśla pikantne nuty zupy, ale przede wszystkim nie tłumi walorów smakowych innych, dodawanych do niego przypraw.
Dodanie liścia laurowego do barszczu - dzięki charakterystycznej dla niego goryczce - doskonale podkreśla aromat zupy. W wielu domach do dziś trudno jest wyobrazić sobie barszcz bez liścia laurowego - co stało się swego rodzaju tradycją. Aromat liścia laurowego podkreśla głęboki smak potrawy oraz pozwala na uzyskanie balansu między gorzkością a słodyczą barszczu.
Kminek to przyprawa, która fantastycznie wzmacnia aromat wielu dań - również barszczu! Co ciekawe, potęgowanie walorów smakowych to nie jedyna jego zaleta. Dzięki swojemu wspierającemu trawienie działaniu - pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pozwalając tym samym cieszyć się smakiem wielu potraw bez ryzyka wystąpienia niechcianych dolegliwości.
Mr Cook to producent przypraw, który stoi na straży jakości i smaku. Nasze produkty, od specjalistycznych przypraw po zioła i mieszanki, są odpowiedzią na potrzeby nowoczesnej kuchni. Dzięki nam, każdy szef kuchni może poczuć się jak prawdziwy artysta, tworząc dania, które zachwycają głębią i bogactwem smaków. Poznaj naszą ofertę i niech Mr Cook stanie się Twoim sekretem kulinarnego sukcesu.
Z przyjemnością dzielimy się wyjątkowym wpisem przygotowanym przez blog Smak Sztuki, w którym znajdziecie sprawdzony i niezwykle apetyczny przepis na klasyczny krem Chantilly – idealny dodatek do deserów, tortów i owoców.
Czytaj więcej